prirodni med природни мед природни мед
|

КАКО СЕ ЛЕЧИ МЕДОМ?

Како се лечи медом?

Многи не знају колико је мед користан у лечењу и за које болести се користи. Лековита својства меда су позната хиљадама година, па се зато природни сирови мед данас сматра највреднијим производом.

Лековита својства меда

Се врсте или сорте меда, а има их више од 80,  се међусобно разликују. Због тога је немогуће рећи који ће мед бити најделотворнији када се примењује као лековито средство. Мед има најбогатији хемијски састав, који укључује скоро половину Мендељевог периодног система: силицијум, цинк, никл, литијум, калај, бор, алуминијум, гвожђе, осмијум, хлор итд.

Мед има богат витамински састав. Мед, између осталог садржи, витамин А, група Б (Б1, Б2, Б6), Ц, Е, ПП, К, пантотенску и фолну киселину идр. Ензиме: амилазе, диастазе, фосфатазе, каталазе итд.

Због тога би са медицинске тачке гледишта мед требало да буде укључен у свакодневну исхрану људи. Употреба меда у свакодневној исхрани је по правилу без нежељених ефеката. Структура кластер веза у мешавини меда и воде подсећа на крвну плазму, због тога тело у потпуности апсорбује мешавину воде и меда и не одбацује је.

Мед доприноси укупном јачању организма и представља природни имуностимулант. Помаже телу да се опорави од болести.

Испитивања спроведена од стране најпознатијих светских универзитета је доказала су да свакодневна употреба меда помаже излечењу хроничног ринитиса и бронхитиса.

Мед је извор енергије. Пчелињи нектар како се још назива мед, садржи биоактивне супстанце које засићују тело енергијом, и има доказана антиинфламаторна својства -ублажава отицање и бол, умирује упалне процесе. Мед има антисептичко дејство и подстиче зарастање рана јер у свом хемисјком саставу мед садржи инхибин (супстанца слична антибиотицима). Осим наведеног, редовна употреба меда има антивирусни, антифунгални и антибактеријски ефекат а препоручује се код лечења стоматитиса, чирева, отитиса, гинеколошких обољења.

Мед се користи ради ублажавања стања исцрпљености и хипотрофије због својих нутритивних својстава, наиме, ензими, угљени хидрати и протеини које садржи мед, засићују тело и у потпуности се апсорбују.

Мед је у широкој употреби у козметици. Редовна употреба меда резултира мекшањем коже која постаје еластичнија.

Мед се препоручује у лечењу гојазности јер сагорева масти, нормализује метаболизам и побољшава рад целог дигестивног тракта. Мед подстиче растварање фекалних маса, чисти црева, санира их и истовремено обнавља здраву микрофлору.

Мед помаже код депресије, неурозе и несанице.

Сам мед задржава своја корисна својства хиљадама година што је доказано на примеру меда пронађеног приликом ископавања египиатских пирамида.

Правила за употребу меда

Основна правила:

Правилно коришћења меда као лековитог средства подразумева умереност. Мед се не користи у килограмима! Постоји дневна норма, коју није препоручљиво прекорачити а то је 150 грама меда за одраслу особу.

Препоручује се употреба меда сваког јутра, на празан стомак, разређеног у чаши воде собне температуре разређујући га у чаши воде собне температуре или директним уносом у уста без растварања у води. За лица која имају проблем са хипергликемијом, препоручује се лагани доручак након пола сата од уноса меда у организам, како би се стабилизовао ниво шећера у крви.

Лица која пате од несанице би требало да мед узимају ноћу, разблажен у чаши топлог млека.

Не препоручује се загревање меда изнад 40 ° Целзијусових, како се корисна својства не би изгубила.

Употреба одличних производа попут меда увек је корисна, али од правилне конзумације зависи да ли ће се постићи најбољи ефекти, зато је потребно да се мед раствори у устима пре гутања.

Бобан Веселиновски, пчелар

Интернет портал Природни мед / Prirodni med  

Поделите садржај и препоручите нас!

Similar Posts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *